1012
Boczek pieczony – rolowany
Składniki:
- 1,5 kg boczku łuskanego
Marynata:
- 2 łyżeczki majeranku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 0,5 łyżeczki czarnego grubo zmielonego pieprzu,
- 200 ml oleju
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
Przygotowanie:
Składniki marynaty wymieszać, natrzeć boczek ze wszystkich stron, zrolować i związać sznurkiem masarniczym, przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki na 24 godziny. Na dno żaroodpornego naczynia wylać łyżkę oleju, położyć na nim boczek. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Włożyć boczek pod przykryciem i po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 st. Podlać 3/4 szklanki gorącej wody i zamknąć naczynie. Można boczek przewrócić w trakcie pieczenia 2-3 razy. Piec ok 3 godziny. Kroić po wystygnięciu, aby soki powstałe podczas pieczenia pozostały w mięsie. Można podać na ciepło do obiadu lub na zimno, jako wędlinę.
Smacznego