Boczek pieczony – rolowany

Składniki:

  • 1,5 kg boczku łuskanego

Marynata:

  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 0,5 łyżeczki czarnego grubo zmielonego pieprzu,
  • 200 ml oleju
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu

Przygotowanie:

Składniki marynaty wymieszać, natrzeć boczek ze wszystkich stron, zrolować i związać sznurkiem masarniczym, przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki na 24 godziny. Na dno żaroodpornego naczynia wylać łyżkę oleju, położyć na nim boczek. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Włożyć boczek pod przykryciem i po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 st. Podlać 3/4 szklanki gorącej wody i zamknąć naczynie. Można boczek przewrócić w trakcie pieczenia 2-3 razy. Piec ok 3 godziny. Kroić po wystygnięciu, aby soki powstałe podczas pieczenia pozostały w mięsie. Można podać na ciepło do obiadu lub na zimno, jako wędlinę.

Smacznego

« wróć do przepisów