Comber wieprzowy

Składniki:

  • 1,3 kg combra wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 300 g kurek (według uznania)
  • tymianek świeży
  • rozmaryn suszony
  • natka pietruszki świeża
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Comber pokrój na porcje, dopraw solą i pieprzem, w międzyczasie obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, tymianek i natkę pietruszki poszatkuj drobno.

 

Na patelni rozpuść masło, zeszklij czosnek i cebulę,  dodaj mięso i obsmaż z dwóch stron, dodaj kurki, świeże zioła, wymieszaj wszystko i duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 6–10 minut. Po tym czasie wlej bulion, dodaj mąkę pszenną, wymieszaj dokładnie i gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 5–8 minut.

 

Mięso idealnie pasuje do pieczonych warzyw i surówki z kiszonej kapusty.

 

Smacznego!
« wróć do przepisów