Comber wieprzowy
Składniki:
- 1,3 kg combra wieprzowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50 g masła klarowanego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 300 g kurek (według uznania)
- tymianek świeży
- rozmaryn suszony
- natka pietruszki świeża
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Comber pokrój na porcje, dopraw solą i pieprzem, w międzyczasie obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, tymianek i natkę pietruszki poszatkuj drobno.
Na patelni rozpuść masło, zeszklij czosnek i cebulę, dodaj mięso i obsmaż z dwóch stron, dodaj kurki, świeże zioła, wymieszaj wszystko i duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 6–10 minut. Po tym czasie wlej bulion, dodaj mąkę pszenną, wymieszaj dokładnie i gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 5–8 minut.
Mięso idealnie pasuje do pieczonych warzyw i surówki z kiszonej kapusty.
Smacznego!