Golonka marynowana w piwie

Składniki:

  • Golonka tylna – 2 szt. ok. 300-400 g

Marynata:

  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej
  • 5 ząbków świeżego czosnku (drobno posiekać)
  • 8-10 ziaren ziela angielskiego 
  • 5 liści laurowych 
  • ½ litra piwa ciemnego

Przygotowanie:

Golonki myjemy, wszystkie składniki marynaty mieszamy razem. Golonki zalewamy marynatą, marynujemy przez 24 godziny.


Marynowane golonki pieczemy od 1,5 do 2 godz. w temp 130 stopni (Uwaga! Niska temperatura). Jeśli golonki będą już miękkie podkręcamy temperaturę do 200 stopni na 10 minut. Po zrumienieniu golonki są gotowa do podania.


Podajemy z pieczonymi ziemniakami i kiszonym ogórkiem.

 

Smacznego!

« wróć do przepisów