Golonka marynowana w piwie
Składniki:
- Golonka tylna – 2 szt. ok. 300-400 g
Marynata:
- 200 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej
- 5 ząbków świeżego czosnku (drobno posiekać)
- 8-10 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- ½ litra piwa ciemnego
Przygotowanie:
Golonki myjemy, wszystkie składniki marynaty mieszamy razem. Golonki zalewamy marynatą, marynujemy przez 24 godziny.
Marynowane golonki pieczemy od 1,5 do 2 godz. w temp 130 stopni (Uwaga! Niska temperatura). Jeśli golonki będą już miękkie podkręcamy temperaturę do 200 stopni na 10 minut. Po zrumienieniu golonki są gotowa do podania.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami i kiszonym ogórkiem.
Smacznego!