<

Gulasz duszony z cebulką z mięsa z biodrówki

Składniki:

  • Biodrówka 1 kg
  • Sól, pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku (starte na tarce)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • Pieczarki ok. 10 szt.
  • 2 małe cebulki

Przygotowanie:

Mięso pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na złoty kolor. Zdjąć mięso z patelni i wrzucić cebulkę pokrojoną w piórka, smażyć tak długo, aż lekko zmięknie, następnie dodać pieczarki pokrojone w ćwiartki. Wszystko smażyć ok. 10 minut, dodać mięso i dusić, aż mięso będzie miękkie, czyli ok. 20-30 min (w trakcie można dodać 100 ml wody). Na koniec dodać śmietankę 18%.
 
Gulasz można podawać z kaszą lub ziemniakami oraz z surówką z kiszonej kapusty.
Smacznego.
« wróć do przepisów