Karczek z pieczarkami i cebulą
Składniki:
- 1 kg karczku
- 2 duże cebule
- 4 łyżki ketchupu łagodnego
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
- 250 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku, sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Karczek w kawałku lub pokrojony w grube plastry ok. 1 cm należy lekko rozklepać. W miseczce wymieszać ketchup łagodny i pikantny, czosnek starty na tarce oraz sól.
2. Karczek należy posmarować sosem z obu stron.
3. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, między plastry wkładamy krążki cebuli, następnie karkówkę przykrywamy pieczarkami pokrojonymi w plasterki.
4. Tak przygotowane mięso przykrywamy i wkładamy do piekarnika, pieczemy ok 1,5 h w temperaturze 180 stopni, 15 minut przed końcem pieczenia, mięso odkrywamy.
Smacznego