Karczek z pieczarkami i cebulą

Składniki:

  • 1 kg karczku
  • 2 duże cebule
  • 4 łyżki ketchupu łagodnego
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 250 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku, sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Karczek w kawałku lub pokrojony w grube plastry ok. 1 cm należy lekko rozklepać. W miseczce wymieszać ketchup łagodny i pikantny, czosnek starty na tarce oraz sól.
2. Karczek należy posmarować sosem z obu stron.
3. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, między plastry wkładamy krążki cebuli, następnie karkówkę przykrywamy pieczarkami pokrojonymi w plasterki.
4. Tak przygotowane mięso przykrywamy i wkładamy do piekarnika, pieczemy ok 1,5 h w temperaturze 180 stopni, 15 minut przed końcem pieczenia, mięso odkrywamy.

Smacznego

« wróć do przepisów