Kotlet Cordon Bleu z frytkami i zestawem surówek
Składniki:
- 4 grube plastry schabu po ok. 120 g
- 4 plastry szynki konserwowej
- 4 plastry sera żółtego typu ementaler
- Przyprawy: sól pieprz
- Do panierowania: 2 jajka, mąka i bułka tarta
- Do smażenia: 50 g masła do smażenia i 50 ml oliwy
- Frytki ilość wg uznania
- Zestaw surówek wg uznania
- Cytryna pokrojona w ćwiartki
Przygotowanie:
Schab umyj, osusz i natnij wzdłuż, aby powstały dwa razy większe kawałki. Delikatnie rozbij tłuczkiem. Dopraw pieprzem i solą, na każdy kotlet ułóż po plasterku szynki i sera przykryj druga połówka schabu. Obtocz w mące następnie w roztrzepanym jajku i na koniec bułce tartej.
Na patelni rozpuść masło z oliwą. Smaż kotlety z obu stron, aż będą złocistobrązowe.
Po usmażeniu podać z frytkami i ćwiartka cytryny i zestawem surówek
Na patelni rozpuść masło z oliwą. Smaż kotlety z obu stron, aż będą złocistobrązowe.
Po usmażeniu podać z frytkami i ćwiartka cytryny i zestawem surówek
Smacznego