Grafika-pionowa-600x1000_Kotlet-Cordon-Bleu.png

Kotlet Cordon Bleu z frytkami i zestawem surówek

Składniki:

  • 4 grube plastry schabu po ok. 120 g
  • 4 plastry szynki konserwowej
  • 4 plastry sera żółtego typu ementaler
  • Przyprawy: sól pieprz
  • Do panierowania: 2 jajka, mąka i bułka tarta
  • Do smażenia: 50 g masła do smażenia i 50 ml oliwy
  • Frytki ilość wg uznania
  • Zestaw surówek wg uznania
  • Cytryna pokrojona w ćwiartki

Przygotowanie:

Schab umyj, osusz i natnij wzdłuż, aby powstały dwa razy większe kawałki. Delikatnie rozbij tłuczkiem. Dopraw pieprzem i solą, na każdy kotlet ułóż po plasterku szynki i sera przykryj druga połówka schabu. Obtocz w mące następnie w roztrzepanym jajku i na koniec bułce tartej.
Na patelni rozpuść masło z oliwą. Smaż kotlety z obu stron, aż będą złocistobrązowe.
Po usmażeniu podać z frytkami i ćwiartka cytryny i zestawem surówek
Smacznego
« wróć do przepisów