
Kurczak w sosie curry
Składniki:
- Czerwona papryka,
- 1 por (biała część),
- podwójna pierś z kurczaka,
- świeża kolendra,
- mleczko kokosowe,
- 1 łyżka oliwy,
- passata pomidorowa,
- posiekana marynowana papryczka chili,
- przyprawa curry,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Pokroić pora w cienkie talarki, a paprykę w piórka.
Na dnie garnka zagotować niewielką ilość wody, dodać oliwę, warzywa i gotować, mieszając, aż płyn lekko odparuje.
Kurczaka oczyścić i pokroić na kawałki. Do garnka dodać papryczkę, curry, sól, pieprz do smaku
i mięso. Wymieszać. Zdjąć z ognia, ostrożnie zalać mleczkiem kokosowym i dodać passatę, mocno podgrzać, ale żeby nie zagotować. Doprawić do smaku kolendrą.
Podawać z ryżem lub chlebkiem Waszego wyboru.
Jeśli chcecie urozmaicić smak o odrobinę orzeźwienia, polecamy również dodać kilka kropel świeżej limonki.
Smacznego!