Kurczak w sosie curry

Składniki:

  • Czerwona papryka,
  • 1 por (biała część),
  • podwójna pierś z kurczaka,
  • świeża kolendra,
  • mleczko kokosowe,
  • 1 łyżka oliwy,
  • passata pomidorowa,
  • posiekana marynowana papryczka chili,
  • przyprawa curry,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Pokroić pora w cienkie talarki, a paprykę w piórka.
Na dnie garnka zagotować niewielką ilość wody, dodać oliwę, warzywa i gotować, mieszając, aż płyn lekko odparuje.
Kurczaka oczyścić i pokroić na kawałki. Do garnka dodać papryczkę, curry, sól, pieprz do smaku
i mięso. Wymieszać. Zdjąć z ognia, ostrożnie zalać mleczkiem kokosowym i dodać passatę, mocno podgrzać, ale żeby nie zagotować. Doprawić do smaku kolendrą.
Podawać z ryżem lub chlebkiem Waszego wyboru.
Jeśli chcecie urozmaicić smak o odrobinę orzeźwienia, polecamy również dodać kilka kropel świeżej limonki.

Smacznego!

« wróć do przepisów