Łopatka pieczona z salsą warzywną
Składniki:
- Łopatka 1 kg
- Pieczarki 100 dkg
- Pomidory bez skórki 500 dkg
- Cebula 2 szt
- Ogórek kiszony 4 szt
- Papryka czerwona 2 szt
- Przyprawy: sól, pieprz, czosnek świeży 4 ząbki, papryka czerwona słodka, olej 150 ml.
Przygotowanie:
Pomidory kroimy w kostkę. Dokładamy resztę pokrojonych w paski warzyw, mieszamy i pomidorami.
Przyprawiamy solą, pieprzem oraz 2 ząbkami startego czosnku.
Łopatkę nacinamy w kostkę tak, aby mięsa nie przekrawać do końca.
Nacieramy olejem, solą, pieprzem i papryką oraz startym czosnkiem. Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia a w nacięcia wkładamy salsę warzywną.
Przykrywamy i pieczemy 60 minut w temperaturze 200°C.
Po tym czasie odkrywamy naczynie i zapiekamy jeszcze 30 nim w tej samej temperaturze. Można podać z prażoną kaszą gryczaną lub ziemniakami.
Przyprawiamy solą, pieprzem oraz 2 ząbkami startego czosnku.
Łopatkę nacinamy w kostkę tak, aby mięsa nie przekrawać do końca.
Nacieramy olejem, solą, pieprzem i papryką oraz startym czosnkiem. Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia a w nacięcia wkładamy salsę warzywną.
Przykrywamy i pieczemy 60 minut w temperaturze 200°C.
Po tym czasie odkrywamy naczynie i zapiekamy jeszcze 30 nim w tej samej temperaturze. Można podać z prażoną kaszą gryczaną lub ziemniakami.
Smacznego