Mielonka w słoiku

Składniki:

  • ½  kg surowego boczku
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 3-4 ząbki czosnku (starty na tarce)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 200 ml wody

Przygotowanie:

Mięso mielimy w maszynce o dużych oczkach. Zmielone mięso mieszamy ze startym czosnkiem, przyprawami i wodą. Mięso najlepiej wyrabiać ręką. Długie wyrabianie zapewni kleistość i zwartą konsystencję. Wstaw mielonkę do lodówki na około 5 godzin.

 

Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki, przełóż do słoików, lekko ugnieć i zakręć słoiki. Pasteryzuj około 60 minut na średnim gazie. Następnie wyjmij i przechowuj mięso w lodówce. Aby mielonka zwiększyła trwałość do 6 miesięcy lub można ją było przechowywać bez lodówki, powtórz czynność pasteryzacji dwa razy.

 

Smacznego!

« wróć do przepisów