Mielonka w słoiku
Składniki:
- ½ kg surowego boczku
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 kg szynki wieprzowej
- 3-4 ząbki czosnku (starty na tarce)
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka majeranku
- 200 ml wody
Przygotowanie:
Mięso mielimy w maszynce o dużych oczkach. Zmielone mięso mieszamy ze startym czosnkiem, przyprawami i wodą. Mięso najlepiej wyrabiać ręką. Długie wyrabianie zapewni kleistość i zwartą konsystencję. Wstaw mielonkę do lodówki na około 5 godzin.
Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki, przełóż do słoików, lekko ugnieć i zakręć słoiki. Pasteryzuj około 60 minut na średnim gazie. Następnie wyjmij i przechowuj mięso w lodówce. Aby mielonka zwiększyła trwałość do 6 miesięcy lub można ją było przechowywać bez lodówki, powtórz czynność pasteryzacji dwa razy.
Smacznego!