Mięso w słoiku

Składniki:

  • Łopatka wieprzowa bez kości 1 kg
  • Boczek surowy 1 kg
  • Majeranek ok. 1 łyżeczki
  • Sól ok. 2 łyżeczki stołowe
  • Pieprz ½ łyżeczki
  • Czosnek 3-4 ząbki
  • Woda ok. 150 ml
  • Słoik 350 ml – 8 szt
  • Słodka papryka  ok. 2 łyżeczki
  • Liść laurowy

Przygotowanie:

Łopatkę i boczek myjemy, następnie kroimy w kostkę ok. 2-3 cm i przekładamy do miski, dodajemy sól, czosnek (starty na tarce), pieprz, majeranek, słodką paprykę i wodę. Mięso dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 24 godz. 

W międzyczasie wyparzamy słoiki z zakrętkami, na spód słoików wrzucamy listek laurowy. Następnie mięso ciasno układamy w słoiku, od góry zostawiamy 3 cm wolnego miejsca. Przemywamy ranty słoików, zakręcamy mocno i układamy na blachę, wkładamy do zimnego piekarnika i gotujemy w temp. ok. 100-105 stopni przez 2 godziny, zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia i za 24 godziny powtarzamy procedurę, gotujemy 1 godzinę, zostawiamy do ostygnięcia, trzeciego dnia powtarzamy procedurę, gotujemy również 1 godzinę, zostawiamy do ostygnięcia, po tym czasie przekładamy słoiki w chłodne miejsce.

Smacznego!

« wróć do przepisów