Mięso w słoiku
Składniki:
- Łopatka wieprzowa bez kości 1 kg
- Boczek surowy 1 kg
- Majeranek ok. 1 łyżeczki
- Sól ok. 2 łyżeczki stołowe
- Pieprz ½ łyżeczki
- Czosnek 3-4 ząbki
- Woda ok. 150 ml
- Słoik 350 ml – 8 szt
- Słodka papryka ok. 2 łyżeczki
- Liść laurowy
Przygotowanie:
Łopatkę i boczek myjemy, następnie kroimy w kostkę ok. 2-3 cm i przekładamy do miski, dodajemy sól, czosnek (starty na tarce), pieprz, majeranek, słodką paprykę i wodę. Mięso dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 24 godz.
W międzyczasie wyparzamy słoiki z zakrętkami, na spód słoików wrzucamy listek laurowy. Następnie mięso ciasno układamy w słoiku, od góry zostawiamy 3 cm wolnego miejsca. Przemywamy ranty słoików, zakręcamy mocno i układamy na blachę, wkładamy do zimnego piekarnika i gotujemy w temp. ok. 100-105 stopni przez 2 godziny, zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia i za 24 godziny powtarzamy procedurę, gotujemy 1 godzinę, zostawiamy do ostygnięcia, trzeciego dnia powtarzamy procedurę, gotujemy również 1 godzinę, zostawiamy do ostygnięcia, po tym czasie przekładamy słoiki w chłodne miejsce.
Smacznego!