Pappardelle po krakowsku ze świeżymi i suszonymi pomidorami
Składniki:
- 250 g Kiełbasy Krakowskiej Pieczonej ze Żmigrodu posiadającej certyfikat
“TOP PRODUKT Doceń polskie” - 250 g pomidorków koktajlowych
- 100 g pomidorów suszonych, w oleju
- 150 ml śmietany 30%
- 1 łyżka natki pietruszki
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 150 g makaronu pappardelle
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy posiekany czosnek. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy kiełbasę pokrojoną w cieniutkie paseczki. Podsmażamy wszystko razem około 3 minut. W osolonej wodzie gotujemy makaron wg przepisu. Ugotowany al dente makaron dodajemy do cebuli, kiełbasy i czosnku, następnie dodajemy drobno posiekany pomidor suszony, następnie dodajemy pomidorki koktajlowe, na końcu wlewamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy 3 minuty, aż zredukujemy śmietanę do gęstego sosu.
Makaron wykładamy na talerz, dekorujemy parmezanem i drobniutko posiekaną natką pietruszki.
Makaron wykładamy na talerz, dekorujemy parmezanem i drobniutko posiekaną natką pietruszki.
Smacznego