Pappardelle po krakowsku ze świeżymi i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 250 g Kiełbasy Krakowskiej Pieczonej ze Żmigrodu posiadającej certyfikat
    “TOP PRODUKT Doceń polskie”
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g pomidorów suszonych, w oleju
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 150 g makaronu pappardelle

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy posiekany czosnek. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy kiełbasę pokrojoną w cieniutkie paseczki. Podsmażamy wszystko razem około 3 minut. W osolonej wodzie gotujemy makaron wg przepisu. Ugotowany al dente makaron dodajemy do cebuli, kiełbasy i czosnku, następnie dodajemy drobno posiekany pomidor suszony, następnie dodajemy pomidorki koktajlowe, na końcu wlewamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy 3 minuty, aż zredukujemy śmietanę do gęstego sosu.
Makaron wykładamy na talerz, dekorujemy parmezanem i drobniutko posiekaną natką pietruszki.
Smacznego
« wróć do przepisów