Pieczeń wołowa wolno pieczona, marynowana w rozmarynie

Składniki:

  • 1 kg wołowiny
  • 1 gałązka rozmarynu – posiekana
  • 2-3 małe gałązki rozmarynu – w całości
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 pełne łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz do smaku

Marynata:

  • Sól, pieprz, czosnek,curry, papryka słodka i ostra, olej.
  • Przyprawy mieszamy z olejem.
  • Skrzydełka marynujemy ok 3 godziny

Do pieczeni polecamy sos chrzanowy:

  • 50g chrzanu ze słoika
  • 120g śmietany 18%, gęstej, albo gęstego jogurtu greckiego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Mięso płuczemy, oczyszczamy z błon, nacieramy solą pieprzem, startym czosnkiem, posiekanym rozmarynem i oliwą. Marynujemy 24 godziny. Potem obsmażamy mięso na patelni z każdej strony, następnie wkładamy mięso do żaroodpornego naczynia lub brytfanny, nagrzewamy piekarnik do 100 stopni i pieczemy od 3 do 4 godzin. Po upieczeniu wyjmujemy mięso i dajemy mu odpocząć ok. 20 minut, aby nie wyciekły soki. Następnie można je kroić i smakować.

Smacznego

« wróć do przepisów