Pieczeń wołowa wolno pieczona, marynowana w rozmarynie
Składniki:
- 1 kg wołowiny
- 1 gałązka rozmarynu – posiekana
- 2-3 małe gałązki rozmarynu – w całości
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 pełne łyżki masła klarowanego
- sól i pieprz do smaku
Marynata:
- Sól, pieprz, czosnek,curry, papryka słodka i ostra, olej.
- Przyprawy mieszamy z olejem.
- Skrzydełka marynujemy ok 3 godziny
Do pieczeni polecamy sos chrzanowy:
- 50g chrzanu ze słoika
- 120g śmietany 18%, gęstej, albo gęstego jogurtu greckiego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso płuczemy, oczyszczamy z błon, nacieramy solą pieprzem, startym czosnkiem, posiekanym rozmarynem i oliwą. Marynujemy 24 godziny. Potem obsmażamy mięso na patelni z każdej strony, następnie wkładamy mięso do żaroodpornego naczynia lub brytfanny, nagrzewamy piekarnik do 100 stopni i pieczemy od 3 do 4 godzin. Po upieczeniu wyjmujemy mięso i dajemy mu odpocząć ok. 20 minut, aby nie wyciekły soki. Następnie można je kroić i smakować.
Smacznego