Polędwiczki wieprzowe ze szparagami w sosie śmietanowo-musztardowym

Składniki:

  • Polędwiczki wieprzowe (ok. 400 g)
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 mała cebula (najlepiej szalotka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej)
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon (lub ostrej zwykłej)
  • Sól, pieprz
  • Oliwa do smażenia
  • (opcjonalnie) odrobina soku z cytryny lub białego wina
  • Świeże zioła (np. natka pietruszki lub tymianek)

Przygotowanie:

Szparagi:

  1. Odetnij zdrewniałe końcówki (ok. 2–3 cm)
  2. Pokrój na kawałki (3–4 cm)
  3. Krótko blanszuj (2–3 min) lub podsmaż na oliwie – mają być chrupkie!

Mięso:

  1. Oczyść polędwiczkę z błon
  2. Pokrój na grube plastry (2 cm)
  3. Posól i popieprz
  4. Smaż z obu stron po 2–3 min na rozgrzanej patelni
  5. Odłóż na talerz, by „odpoczęła”

Sos:

  1. Zeszklij cebulkę i czosnek na tej samej patelni
  2. Dodaj musztardę francuską i Dijon – wymieszaj
  3. Wlej śmietankę, dopraw do smaku
  4. Dodaj odrobinę soku z cytryny lub białego wina (opcjonalnie)

Połącz wszystko
Włóż z powrotem mięso i szparagi do sosu
Duś razem ok. 3–4 min, aż sos lekko zgęstnieje, a mięso będzie soczyste!

Smacznego!

« wróć do przepisów