
Polędwiczki wieprzowe ze szparagami w sosie śmietanowo-musztardowym
Składniki:
- Polędwiczki wieprzowe (ok. 400 g)
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 mała cebula (najlepiej szalotka)
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej)
- 1 łyżeczka musztardy Dijon (lub ostrej zwykłej)
- Sól, pieprz
- Oliwa do smażenia
- (opcjonalnie) odrobina soku z cytryny lub białego wina
- Świeże zioła (np. natka pietruszki lub tymianek)
Przygotowanie:
Szparagi:
- Odetnij zdrewniałe końcówki (ok. 2–3 cm)
- Pokrój na kawałki (3–4 cm)
- Krótko blanszuj (2–3 min) lub podsmaż na oliwie – mają być chrupkie!
Mięso:
- Oczyść polędwiczkę z błon
- Pokrój na grube plastry (2 cm)
- Posól i popieprz
- Smaż z obu stron po 2–3 min na rozgrzanej patelni
- Odłóż na talerz, by „odpoczęła”
Sos:
- Zeszklij cebulkę i czosnek na tej samej patelni
- Dodaj musztardę francuską i Dijon – wymieszaj
- Wlej śmietankę, dopraw do smaku
- Dodaj odrobinę soku z cytryny lub białego wina (opcjonalnie)
Połącz wszystko
Włóż z powrotem mięso i szparagi do sosu
Duś razem ok. 3–4 min, aż sos lekko zgęstnieje, a mięso będzie soczyste!
Smacznego!