Potrawka z indykiem i ryżem w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 80-100 g brązowego ryżu,
  • 250 g fileta z indyka,
  • 2 garście brokułów lub kalafiora,
  • 2-4 liście kapusty pekińskiej,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • 1 szklanka passaty pomidorowej,
  • pieprz i sól do smaku,
  • mielona słodka i ostra papryka,
  • zioła prowansalskie,
  • świeża pietruszka.

Przygotowanie:

Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. Umyć i pokroić mięso na kawałki. Posiekać cebulę. Przełożyć ją do garnka, zalać passatą pomidorową, dodać łyżeczkę mielonej papryki i doprawić solą i pieprzem.
Zagotować i dodać mięso, gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty, potem dodać brokuły lub kalafior i gotować jeszcze 4-5 minut.
Poszatkować kapustę, dodać ją do garnka wraz z ryżem i oliwą. Doprawić do smaku ziołami prowansalskimi. Gotować jeszcze 2-3 minuty.
Podawać posypane posiekaną świeżą pietruszką.

« wróć do przepisów