Pulled pork BBQ – długo pieczona, soczysta karkówka

Składniki na mokrą marynatę:

  • ok. 1,5–2 kg karkówki wieprzowej (bez kości)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
  • 1/2 szklanki sosu BBQ (najlepiej dymny)
  • 1/3 szklanki wody lub bulionu
  • (opcjonalnie) 1 łyżka miodu dla podkręcenia słodyczy

Składniki na suchą marynatę:

  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka cebuli granulowanej
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (opcjonalnie)
    sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Oczyść karkówkę z nadmiaru tłuszczu, ale nie za dużo, tłuszcz nada soczystość.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki suchej marynaty i dokładnie natrzyj nimi mięso. Odstaw na min. 2 godziny lub całą noc do lodówki (jeśli masz czas – warto!).
  3. Obsmaż karkówkę krótko na patelni z każdej strony, dla zamknięcia smaku.
  4. Włóż karkówkę do rękawa do pieczenia lub naczynia żaroodpornego z przykrywką.  Dodaj wodę/bulion i 3/4 sosu BBQ. Piecz w 140–150°C przez 4–5 godzin, aż mięso będzie bardzo miękkie (powinno „rozchodzić się” pod widelcem).
  5. Wyjmij mięso, rozdrobnij dwoma widelcami. Wymieszaj z resztą sosu BBQ.
  6. Podawaj z bułką typu brioche + colesław + ogórek konserwowy, pieczonymi ziemniaczkami i sałatką z rukoli, frytkami + majonezem czosnkowym.

Smacznego!

« wróć do przepisów