Pulpeciki w sosie pomidorowym podawane z makaronem
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- mały ziemniak
- 1 mała cebula
- 5 gałązek natki pietruszki
- 1 małe jajko
- oliwa extra vergine
- 500 ml pomidorowego przecieru typu passata
- Maron dowolnego kształtu ok. 75 g makaronu na 1 porcję
- świeżo starty parmezan lub grana padano do posypania
- kilka liści bazylii
- mąka niewielka ilość
- Przyprawy: sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Ziemniaka obrać, przekroić na pół i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dokładnie odparować i rozgnieść praską na puree.
Do mięsa, dodajemy obraną i startą na drobnej tarce cebulę i drobno posiekane listki natki. Mięso wymieszać i wyrobić dodając puree ziemniaczane, sól i pieprz do smaku oraz jajko.
Wilgotnymi dłońmi odrywać po około pół łyżki mięsa i odkładać na deskę. Następnie formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć je w mące. Makaron ugotować wg przepisu, polecamy al dente.
Gdy wszystkie kuleczki będą już uformowane, rozgrzać dużą patelnię z 4 łyżkami oliwy, stopniowo wkładać pulpeciki i smażyć do czasu aż będą dobrze zrumienione. Dopiero wtedy przewrócić je na drugą stronę podważając delikatnie łopatką. Po ponownym dokładnym podsmażeniu zrumieniać jeszcze z innych stron. W sumie smażymy przez ok. 10 – 12 minut.
Zrobić miejsce na patelni przesuwając delikatnie część pulpecików. W wolne miejsce wlać pomidorową passatę, doprawić solą, pieprzem i łyżeczką cukru. Dodać posiekaną bazylię, wymieszać i rozprowadzić sos po całej patelni. Po ugotowaniu przykryć patelnię pokrywką i gotować jeszcze przez ok. 5 – 8 minut aż sos będzie gęsty. Jeśli jest za bardzo gęsty, można rozcieńczać go wodą. Pulpeciki podawać z makaronem i startym serem.
Do mięsa, dodajemy obraną i startą na drobnej tarce cebulę i drobno posiekane listki natki. Mięso wymieszać i wyrobić dodając puree ziemniaczane, sól i pieprz do smaku oraz jajko.
Wilgotnymi dłońmi odrywać po około pół łyżki mięsa i odkładać na deskę. Następnie formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć je w mące. Makaron ugotować wg przepisu, polecamy al dente.
Gdy wszystkie kuleczki będą już uformowane, rozgrzać dużą patelnię z 4 łyżkami oliwy, stopniowo wkładać pulpeciki i smażyć do czasu aż będą dobrze zrumienione. Dopiero wtedy przewrócić je na drugą stronę podważając delikatnie łopatką. Po ponownym dokładnym podsmażeniu zrumieniać jeszcze z innych stron. W sumie smażymy przez ok. 10 – 12 minut.
Zrobić miejsce na patelni przesuwając delikatnie część pulpecików. W wolne miejsce wlać pomidorową passatę, doprawić solą, pieprzem i łyżeczką cukru. Dodać posiekaną bazylię, wymieszać i rozprowadzić sos po całej patelni. Po ugotowaniu przykryć patelnię pokrywką i gotować jeszcze przez ok. 5 – 8 minut aż sos będzie gęsty. Jeśli jest za bardzo gęsty, można rozcieńczać go wodą. Pulpeciki podawać z makaronem i startym serem.
Smacznego