Stek Ribeye po filadelfijsku
Składniki:
- 1/2 główki mini sałaty rzymskiej,
- 100 g steka z rostbefu,
- 100 g majonezu,
- 1/2 ząbka czosnku,
- 1 filet anchovies,
- 10 g tartego parmezanu,
- 10 g parmezanu w płatkach,
- 2 kromki bagietki,
- sól,
- czarny pieprz.
Przygotowanie:
Sałatę umyj i porwij na mniejsze kawałki, czosnek i anchovies drobno posiekaj, dodaj do majonezu, wymieszaj i dodaj tarty parmezan, dokładnie wymieszaj. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, rozcieńczyć łyżką wody.
Wołowinę posól i popierz z obu stron i smaż na gorącej patelni po ok. 2 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni i odłóż do odpoczęcia na kilka minut. Pokrój w plasterki.
Sałatę wymieszaj z sosem, na sałacie połóż plasterki wołowiny, posyp płatkami parmezanu, podawaj z grzankami.
Smacznego!