Stek Ribeye po filadelfijsku

Składniki:

  • 1/2 główki mini sałaty rzymskiej,
  • 100 g steka z rostbefu,
  • 100 g majonezu,
  • 1/2 ząbka czosnku,
  • 1 filet anchovies,
  • 10 g tartego parmezanu,
  • 10 g parmezanu w płatkach,
  • 2 kromki bagietki,
  • sól,
  • czarny pieprz.

Przygotowanie:

Sałatę umyj i porwij na mniejsze kawałki, czosnek i anchovies drobno posiekaj, dodaj do majonezu, wymieszaj i dodaj tarty parmezan, dokładnie wymieszaj. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, rozcieńczyć łyżką wody.
Wołowinę posól i popierz z obu stron i smaż na gorącej patelni po ok. 2 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni i odłóż do odpoczęcia na kilka minut. Pokrój w plasterki.
Sałatę wymieszaj z sosem, na sałacie połóż plasterki wołowiny, posyp płatkami parmezanu, podawaj z grzankami.
Smacznego!

« wróć do przepisów