
Stek tataki z sosem ponzu i sałatką z ogórka
Składniki:
- 1 stek z rostbefu (New York) lub antrykotu (Ribeye)
- 1 ogórek długi
- 1 mała papryczka chili (opcjonalnie, cienko pokrojona)
- dymka (szczypiorek), świeża kolendra
- sezam (biały lub czarny) do posypania
Składniki na sos ponzu (domowy):
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
- 1 łyżeczka oleju sezamowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Stek: Mocno rozgrzej patelnię lub grill. Obsmaż stek po ok. 30–45 sek. z każdej strony – chodzi o to, by wnętrze zostało surowe (efekt „tataki”). Następnie owiń w folię i schłodź w lodówce przez 10–15 min.
Ogórek pokrój w cienkie plasterki (najlepiej mandoliną), lekko posól i odstaw na chwilę. Potem odciśnij z nadmiaru wody. Pokrój wystudzony stek w cienkie plasterki „na ukos”.
Ułóż mięso na ogórkach, polej sosem ponzu i posyp sezamem, chili, dymką i kolendrą.
Smacznego!