Stek tataki z sosem ponzu i sałatką z ogórka

Składniki:

  • 1 stek z rostbefu (New York) lub antrykotu (Ribeye)
  • 1 ogórek długi
  • 1 mała papryczka chili (opcjonalnie, cienko pokrojona)
  • dymka (szczypiorek), świeża kolendra
  • sezam (biały lub czarny) do posypania

Składniki na sos ponzu (domowy):

 

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Stek: Mocno rozgrzej patelnię lub grill. Obsmaż stek po ok. 30–45 sek. z każdej strony – chodzi o to, by wnętrze zostało surowe (efekt „tataki”). Następnie owiń w folię i schłodź w lodówce przez 10–15 min.

Ogórek pokrój w cienkie plasterki (najlepiej mandoliną), lekko posól i odstaw na chwilę. Potem odciśnij z nadmiaru wody. Pokrój wystudzony stek w cienkie plasterki „na ukos”.

Ułóż mięso na ogórkach, polej sosem ponzu i posyp sezamem, chili, dymką i kolendrą.

Smacznego!

« wróć do przepisów