Stek w musztardowej glazurze
Przygotowanie:
Wyjmij stek z lodówki i pozostaw go w temperaturze pokojowej na co najmniej godzinę. Rozgrzej część grilla, np. 2 palniki i ustaw na 190 °C. Umyj ziemniaki i pokrój je w kliny bez zdejmowania skórki, włóż je do miski, dopraw olejem i solą. Dobrze wymieszaj i przełóż ziemniaki na tacę. Dodaj gałązki rozmarynu i umieść tacę na górnej półce grilla.
Możesz teraz zająć się mięsem: posyp deskę do krojenia solą i pieprzem, a następnie dociśnij steka, aby przyprawy przyległy z obu stron. Umieść steka na grillu w miejscu z wyłączonym palnikiem i smaż pośrednio przez około 70 minut, mierząc termometrem temperaturę wnętrza: powinna osiągnąć 50 °C.
Przygotuj sos: musztardę miodową i olej wlej do małej miseczki i dobrze wymieszaj. Gdy mięso osiągnie odpowiednią temperaturę, posmaruj powierzchnię sosem musztardowym.
Przełóż steka na miejsce z zapalonym palnikiem, przewracając je na drugą stronę szczypcami kuchennymi.
Grilluj bezpośrednio przez 7 minut, a następnie posmaruj sosem musztardowym również drugą stronę. Ponownie obróć steka i grilluj przez kolejne 3 minuty, zawsze w sposób bezpośredni. Po usmażeniu przenieś je na deskę do krojenia i odstaw na 5 minut. W tym momencie ziemniaki będą również gotowe, więc możesz nałożyć i podać swój glazurowany stek z sosem musztardowym.
Smacznego!