Stek z antrykotu z masłem czosnkowym i pieczonymi ziemniakami

Składniki:

  •  2 steki z antrykotu (ok. 250 g każdy)
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku (posiekane)
  • 1 łyżka świeżego tymianku (lub suszonego)
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Pieczone ziemniaki:

  1. Obierz i pokrój ziemniaki w ćwiartki. Wymieszaj z oliwą, solą, pieprzem i tymiankiem.
  2. Piecz w 200°C przez 30-35 minut, aż będą złociste i chrupiące.

Steki:

  1. Przypraw steki solą i pieprzem.
  2. Na rozgrzanej patelni z masłem smaż przez 4-5 minut z każdej strony (dla średniego wysmażenia).
  3. Po usmażeniu zdejmij steki i trzymaj w cieple.

Masło czosnkowe:

  1. Na tej samej patelni rozpuść masło.
  2. Dodaj czosnek i smaż 1-2 minuty, aż zacznie pachnieć.
  3. Polej gotowe steki masłem czosnkowym.

Podawaj na talerzu, ułóż steki, polej je aromatycznym masłem, a obok dodaj złociste ziemniaki.

Smacznego!

« wróć do przepisów