Stek z karkówki z masłem ziołowym

Składniki:

  • Karczek 1 kg
  • Masło 250 gram
  • Rozmaryn 1 łyżeczka
  • Natka pietruszki 1/2 pęczka
  • Czosnek 3 ząbki
  • Przyprawa do grilla 1 opakowanie
  • Sól 0,5 łyżeczki
  • Pieprz 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na grube plastry około 3 cm.
Do miski wsyp przyprawę do grilla, starty czosnek, olej i wymieszaj. Przygotowane steki włóż do marynaty, miskę zafoliuj i wstaw na 24 godz. do lodówki.
W tym czasie, masło wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku solą i rozmarynem. Masło wyłóż na folię spożywczą nadając mu podłużny kształt.
Zawiń w folię i włóż na 40 minut do lodówki.
Mięso połóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż przez ok. 20 minut obracając mięso co kilka minut. Gotowe mięso ułóż na półmisku, na każdy z nich nałóż kawałek masła i poczekaj, aby się rozpuściło i nadało stekom wyrazistego smaku i aromatu.
Smacznego.

« wróć do przepisów