Stek z karkówki z masłem ziołowym
Składniki:
- Karczek 1 kg
- Masło 250 gram
- Rozmaryn 1 łyżeczka
- Natka pietruszki 1/2 pęczka
- Czosnek 3 ząbki
- Przyprawa do grilla 1 opakowanie
- Sól 0,5 łyżeczki
- Pieprz 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na grube plastry około 3 cm.
Do miski wsyp przyprawę do grilla, starty czosnek, olej i wymieszaj. Przygotowane steki włóż do marynaty, miskę zafoliuj i wstaw na 24 godz. do lodówki.
W tym czasie, masło wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku solą i rozmarynem. Masło wyłóż na folię spożywczą nadając mu podłużny kształt.
Zawiń w folię i włóż na 40 minut do lodówki.
Mięso połóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż przez ok. 20 minut obracając mięso co kilka minut. Gotowe mięso ułóż na półmisku, na każdy z nich nałóż kawałek masła i poczekaj, aby się rozpuściło i nadało stekom wyrazistego smaku i aromatu.
Smacznego.