Szaszłyk z polędwiczki wieprzowej na grilla
Składniki:
- Polędwiczka wieprzowa 180g
- Boczek okopcony 100g kroimy w grubsze plastry
- Cebula 1 szt
- Papryka czerwona 1 szt
- Pieczarki kilka sztuk
Marynata:
- Olej rzepakowy ok. 50ml. mieszamy z przyprawami: sól, pieprz czarny gruboziarnisty, świeży rozmaryn lub majeranek, zioła prowansalskie, 2 ząbki czosnku starte na tarce.
Przygotowanie:
Polędwiczkę w całości wkładamy do marynaty na minimum 24 h.
Po 24 h mięso wyciągamy z marynaty, kroimy na plastry. Na wcześniej namoczone w wodzie patyczki do grilla, nabijamy naprzemiennie mięso, cebula, boczek i czerwoną paprykę i pieczarki.
Na rozgrzanym grillu kładziemy szaszłyki na około 5-10 minut z każdej strony.
Smacznego