Szaszłyk z polędwiczki wieprzowej na grilla

Składniki:

  • Polędwiczka wieprzowa 180g
  • Boczek okopcony 100g kroimy w grubsze plastry
  • Cebula 1 szt
  • Papryka czerwona 1 szt
  • Pieczarki kilka sztuk

Marynata:

  • Olej rzepakowy ok. 50ml. mieszamy z przyprawami: sól, pieprz czarny gruboziarnisty, świeży rozmaryn lub majeranek, zioła prowansalskie, 2 ząbki czosnku starte na tarce.

Przygotowanie:

Polędwiczkę w całości wkładamy do marynaty na minimum 24 h.
Po 24 h mięso wyciągamy z marynaty, kroimy na plastry. Na wcześniej namoczone w wodzie patyczki do grilla, nabijamy naprzemiennie mięso, cebula, boczek i czerwoną paprykę i pieczarki.
Na rozgrzanym grillu kładziemy szaszłyki na około 5-10 minut z każdej strony.

Smacznego

« wróć do przepisów