Szaszłyki z kurczaka w marynacie cytrynowej
Składniki:
- 600 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę,
- 2 szt. cytryny, sok i starta skórka,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
- sól i pieprz do smaku,
- rozmaryn.
Przygotowanie:
W miseczce wymieszać sok z cytryną, startą skórkę, oliwę, czosnek, rozmaryn, sól i pieprz. Do marynaty dodać pokrojoną pierś z kurczaka i wymieszać, aby dobrze pokryć mięso przygotowaną wcześniej marynatą. Przykryć i odstawić na ok. 2-3 godziny do lodówki, aby mięso przeszło smakami i skruszało.
Nabić kawałki kurczaka na patyki do szaszłyków (patyki polecamy uprzednio namoczyć w wodzie ok. 2 godziny). Grillować na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej, aż będzie dobrze upieczone z każdej strony.
Podawać z grillowanymi warzywami lub z surówką z kapusty kiszonej.