Szaszłyki z kurczaka w marynacie cytrynowej

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę,
  • 2 szt. cytryny, sok i starta skórka,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
  • sól i pieprz do smaku,
  • rozmaryn.

Przygotowanie:

W miseczce wymieszać sok z cytryną, startą skórkę, oliwę, czosnek, rozmaryn, sól i pieprz. Do marynaty dodać pokrojoną pierś z kurczaka i wymieszać, aby dobrze pokryć mięso przygotowaną wcześniej marynatą. Przykryć i odstawić na ok. 2-3 godziny do lodówki, aby mięso przeszło smakami i skruszało.
Nabić kawałki kurczaka na patyki do szaszłyków (patyki polecamy uprzednio namoczyć w wodzie ok. 2 godziny). Grillować na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej, aż będzie dobrze upieczone z każdej strony.
Podawać z grillowanymi warzywami lub z surówką z kapusty kiszonej.

« wróć do przepisów