Szynka marynowana w ziołach i miodzie

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa z szynki

Marynata:

  • łyżka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 4-5 liście laurowe
  • ½ łyżeczki majeranku
  • szczypta tymianku
  • 1 łyżka miodu
  • 200 ml oleju rzepakowego

Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy wraz z olejem mieszamy, wcieramy w mięso, zostawiamy w lodówce na 48 godzin. Po zamarynowaniu przekładamy mięso do rękawa wraz z marynatą i pieczemy w temp. 160° -170° C przez ok. 2 godziny.
Szynkę najlepiej podawać z sosem, zestawem surówek oraz młodymi ziemniakami.
Smacznego.

« wróć do przepisów