T-Bone Stek z Mac & Cheese z Truflą

Składniki:

  • 1 stek T-bone (ok. 600 g)
  • 50 g makaronu „kolanka”
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki parmezanu
  • 1 łyżeczka oliwy truflowej  
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól, czarny pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Mac & Cheese: 

  1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
  2. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i praż, aż masa stanie się szklista.
  3. Wlej mleko i zagotuj, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Wymieszaj sos z makaronem, parmezanem i oliwą truflową.
  5. Przełóż do naczynia, posyp bułką tartą.
  6. Piecz w 180°C przez 15 minut.

Stek T-bone: 

  1. Posól i popieprz stek z obu stron.
  2. Smaż na rozgrzanym oleju po 5 minut z każdej strony.
  3. Po smażeniu odstaw na chwilę, aby mięso „odpoczęło”.
  4. Wykrój rostbef i polędwicę, pokrój na plasterki i ułóż przy kości.

Serwuj stek z chrupiącym, kremowym mac & cheese prosto z piekarnika.

Smacznego!

« wróć do przepisów