Zapiekanka domowa
Składniki:
- 350 g Kiełbasy Domowej ze Żmigrodu posiadającej certyfikat
“TOP PRODUKT Doceń polskie” - 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ¾ łyżeczki ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 450 g ziemniaków
- 2 łyżki śmietany 30%
- 120 g sera żółtego
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, podgotowujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy drobno posiekany czosnek. Kiełbasę kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Na patelni smażymy cebulę z czosnkiem, dodajemy kiełbasę, podsmażamy aż się zarumieni. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian warstwy: podgotowanych ziemniaków i kiełbasy z cebulą. Ser ścieramy na grubych oczkach, mieszamy ze śmietaną i wylewamy na wierzch naszej zapiekanki. Wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika. Zapiekamy ok. 20 minut. Zapiekankę można podawać z ogórkiem kiszonym.
Smacznego