Zapiekanka domowa

Składniki:

  • 350 g Kiełbasy Domowej ze Żmigrodu posiadającej certyfikat
    “TOP PRODUKT Doceń polskie”
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ¾ łyżeczki ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 450 g ziemniaków
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 120 g sera żółtego

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, podgotowujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy drobno posiekany czosnek. Kiełbasę kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Na patelni smażymy cebulę z czosnkiem, dodajemy kiełbasę, podsmażamy aż się zarumieni. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian warstwy: podgotowanych ziemniaków i kiełbasy z cebulą. Ser ścieramy na grubych oczkach, mieszamy ze śmietaną i wylewamy na wierzch naszej zapiekanki. Wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika. Zapiekamy ok. 20 minut. Zapiekankę można podawać z ogórkiem kiszonym.
Smacznego
« wróć do przepisów