Żeberka pieczone z warzywami
Składniki:
- 2 kg żeberek schabowych
- 3 duże cebule
- 3 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 3 pietruszki
- 250 ml bulionu warzywnego
- 5 dużych ziemniaków
- 2 szt. papryki czerwonej
- Przyprawa do żeberek
Przygotowanie:
Żeberka nacinamy i nacieramy przyprawą do żeberek.
Na dnie naczynia żaroodpornego wkładamy warstwę cebuli pokrojonej w krążki, na niej kładziemy żeberka, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. 1 godz. w temperaturze 180 stopni. Następnie zdejmujemy folię, dodajemy warzywa pokrojone w kostkę i wlewamy 250 ml bulionu, następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze ok. 30-40 min, aż żeberka ładnie się zrumienią.
Podajemy z surówką z kiszonej kapusty.
Smacznego!