37
Żur z białą kiełbasą
Składniki:
Zakwas:
- 500 ml wody przegotowanej
- 6 łyżek mąki żytniej
- 5 ząbków czosnku
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
Mieszamy wszystkie składniki i wlewamy do słoja.
Tak przygotowany zakwas stawiamy w ciepłym miejscu na 7-8 dni.
Słój można przykryć gazą lub przewiewną ściereczką.
Składniki:
- 300 dkg Boczku okopconego
- 400 dkg białej kiełbasy z Nowego Żmigrodu
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- Pół małego selera (ok. 100 dkg)
- 100 dkg tartego chrzanu
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 l wody
Przygotowanie:
Boczek kroimy w 1 cm kostkę lub w plastry, dodajemy obrane i pokrojone warzywa, zalewamy wodą i gotujemy wywar z dodatkiem czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego przez ok. 30 minut.
Po tym czasie wyciągamy warzywa z wywaru, następnie dodajemy ukiszony wcześniej zakwas w ilości wedle uznania i gustu.
Następnie dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tartym chrzanem.
Kiełbasę białą kroimy w plastry i dodajemy do żuru, gotujemy. Można podać z jajkiem. Smacznego.