Żur z białą kiełbasą

Składniki:
Zakwas:

  • 500 ml wody przegotowanej
  • 6 łyżek mąki żytniej
  • 5 ząbków czosnku
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe

Mieszamy wszystkie składniki i wlewamy do słoja.
Tak przygotowany zakwas stawiamy w ciepłym miejscu na 7-8 dni.
Słój można przykryć gazą lub przewiewną ściereczką.

Składniki:

  • 300 dkg Boczku z Wędzarni Stryja
  • 400 dkg białej kiełbasy z Nowego Żmigrodu
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • Pół małego selera (ok. 100 dkg)
  • 100 dkg tartego chrzanu
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 l wody

Przygotowanie:

Boczek kroimy w 1 cm kostkę lub w plastry, dodajemy obrane i pokrojone warzywa, zalewamy wodą i gotujemy wywar z dodatkiem czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego przez ok. 30 minut.
Po tym czasie wyciągamy warzywa z wywaru, następnie dodajemy ukiszony wcześniej zakwas w ilości wedle uznania i gustu.
Następnie dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tartym chrzanem.
Kiełbasę białą kroimy w plastry i dodajemy do żuru, gotujemy. Można podać z jajkiem. Smacznego.

« wróć do przepisów