Suszona wołowina

Przygotowanie:

Dobieramy ładny, sprężysty kawałek wołowiny (może to być ligawa, polędwica cygańska, skrzydło wołowe lub rozbratel), osuszamy delikatnie papierowym ręcznikiem, umieszczamy w naczyniu, zasypujemy cukrem, aby całkowicie przykryć mięso, wstawiamy do lodówki na 48 godzin. 

 

Po tym czasie odsączamy osocze i wodę, osuszamy papierowym ręcznikiem i zasypujemy solą, w taki sam sposób jak cukrem i ponownie odstawiamy do lodówki na 48 godzin. 

 

Po tym czasie ponownie odsączamy osocze i wodę. 

 

Nacieramy mięso naszymi ulubionymi przyprawami (tymianek, pieprz, sól, czosnek itp.), wkładamy do czystej rajstopy do tego przeznaczonej, jeżeli mamy (może być też nowa damska rajstopa) i odwieszamy w przewiewne miejsce na minimum 3 tygodnie. 

 

Po tym czasie mięso jest gotowe do spożycia, po pokrojeniu przechowywać w lodówce. 

 

Smacznego!

« wróć do przepisów