Bałkańskie grillowane kotleciki

Składniki:

  • mięso mielone wołowe  300 g
  • mięso mielone wieprzowe  200 g
  • Tarty czosnek 3 ząbki
  • Cebula 1 duża
  • Słodka papryka 5 g
  • Papryka ostra 3 g
  • Sól
  • Pieprz świeżo mielony

Przygotowanie:

Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Oba rodzaje mięsa mielonego przekładamy do miski i łączymy je ze sobą. Dodajemy do mięsa czosnek i cebulę. Doprawiamy je słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24 h, po tym czasie wyjmujemy mięso z lodówki, wyrabiamy niewielkie wałeczki przypominające kiełbaski, nabijamy na patyczki do szaszłyków i układamy je na rozgrzanym ruszcie. Grilujemy je, aż staną się zwarte i rumiane z każdej strony.

 

Smacznego!

« wróć do przepisów