
Bałkańskie grillowane kotleciki
Składniki:
- mięso mielone wołowe 300 g
- mięso mielone wieprzowe 200 g
- Tarty czosnek 3 ząbki
- Cebula 1 duża
- Słodka papryka 5 g
- Papryka ostra 3 g
- Sól
- Pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Oba rodzaje mięsa mielonego przekładamy do miski i łączymy je ze sobą. Dodajemy do mięsa czosnek i cebulę. Doprawiamy je słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24 h, po tym czasie wyjmujemy mięso z lodówki, wyrabiamy niewielkie wałeczki przypominające kiełbaski, nabijamy na patyczki do szaszłyków i układamy je na rozgrzanym ruszcie. Grilujemy je, aż staną się zwarte i rumiane z każdej strony.
Smacznego!