Burger wołowy

Składniki:

  • 1,2 kg wołowiny np. antrykotu
  • 1 średnia cebula 
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Dodatki:

  • 6 bułek do burgerów
  • 2 średnie pomidory
  • 1 cebula szalotka
  • 6 plastrów żółtego sera 
  • 3 – 4 ogórki kiszone lub korniszony
  • kilka liści sałaty lodowej

Przygotowanie:

Mięso zmielić w maszynce z sitkiem o średnich lub grubych oczkach, cebulę drobno pokroić, wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Mięso podzielić na 6 części, z każdej części formować kotleciki na szerokość większą niż średnica bułki o ok. 2 cm i wysokość ok. 2 cm. 

 

Smażyć lub grillować po ok. 3 min z każdej  strony, po usmażeniu burgera z jednej strony i odwróceniu go na drugą stronę na wierzch kładziemy plasterek sera, aby się roztopił. Bułki podgrzewamy w piekarniku lub na grillu, gdy będą odpowiednio podgrzane, na spód bułki układamy sałatę, następnie burgera oraz resztę naszych dodatków, całość polewamy ulubionym sosem: czosnkowym, bbq, sosem tatarskim lub samym majonezem.

 

Smacznego!

« wróć do przepisów