Burger wołowy
Składniki:
- 1,2 kg wołowiny np. antrykotu
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Dodatki:
- 6 bułek do burgerów
- 2 średnie pomidory
- 1 cebula szalotka
- 6 plastrów żółtego sera
- 3 – 4 ogórki kiszone lub korniszony
- kilka liści sałaty lodowej
Przygotowanie:
Mięso zmielić w maszynce z sitkiem o średnich lub grubych oczkach, cebulę drobno pokroić, wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Mięso podzielić na 6 części, z każdej części formować kotleciki na szerokość większą niż średnica bułki o ok. 2 cm i wysokość ok. 2 cm.
Smażyć lub grillować po ok. 3 min z każdej strony, po usmażeniu burgera z jednej strony i odwróceniu go na drugą stronę na wierzch kładziemy plasterek sera, aby się roztopił. Bułki podgrzewamy w piekarniku lub na grillu, gdy będą odpowiednio podgrzane, na spód bułki układamy sałatę, następnie burgera oraz resztę naszych dodatków, całość polewamy ulubionym sosem: czosnkowym, bbq, sosem tatarskim lub samym majonezem.
Smacznego!