
Jabłka faszerowane Krupniokiem Żmigrodzkim
Składniki:
- jabłka 3 szt
- Krupniok Żmigrodzki 2 szt
- cebula 1 szt
- masło 3 łyżeczki
- sól
- pieprz
- majeranek
Przygotowanie:
Jabłka umyj i osusz, następnie odkrój wierzchołki i wydrąż ostrożnie środek.
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Krupniok usuń z kiszki, rozgnieć widelcem dodaj cebulę, sól, pieprz i majeranek do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Masą wypełnij wnętrze jabłek, na wierzchu rozprowadź masło i przykryj odciętym wierzchołkiem.
Zawiń szczelnie w folię aluminiową. Ułóż na rozgrzanym ruszcie i grilluj do momentu, aż jabłka będą miękkie około 30 minut.
Smacznego!