Kurczak z sosem chili-mango

Składniki:

  • 2 szt. dojrzałego mango,
  • 500 g mięsa z piersi kurczaka bez skóry,
  • ½ limonki,
  • 1 szt. papryczka ostra chili,
  • 2 łyżeczki oleju,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • świeża kolendra,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny mielony do smaku.

Sposób przygotowania:

Wymieszać składniki marynaty: sos sojowy olej, sok z limonki, sól, pieprz. Filety pokroić w kostkę, obtoczyć w marynacie i pozostawić na ok. 30 minut.
Obrać mango i półtorej przełożyć do miksera, dodać czosnek, chili, ocet i zmiksować. Pozostałą część mango pokroić na kawałki. Mięso i mango grillować na rozgrzanym grillu lub patelni około 3 minut z każdej strony, aż się zarumienią. Podawać z sosem chili-mango, posypać świeżą kolendrą.
Podawać z ryżem lub innym ulubionym dodatkiem.

« wróć do przepisów