
Kurczak z sosem chili-mango
Składniki:
- 2 szt. dojrzałego mango,
- 500 g mięsa z piersi kurczaka bez skóry,
- ½ limonki,
- 1 szt. papryczka ostra chili,
- 2 łyżeczki oleju,
- 2 łyżeczki sosu sojowego,
- świeża kolendra,
- 1 ząbek czosnku,
- sól do smaku,
- pieprz czarny mielony do smaku.
Sposób przygotowania:
Wymieszać składniki marynaty: sos sojowy olej, sok z limonki, sól, pieprz. Filety pokroić w kostkę, obtoczyć w marynacie i pozostawić na ok. 30 minut.
Obrać mango i półtorej przełożyć do miksera, dodać czosnek, chili, ocet i zmiksować. Pozostałą część mango pokroić na kawałki. Mięso i mango grillować na rozgrzanym grillu lub patelni około 3 minut z każdej strony, aż się zarumienią. Podawać z sosem chili-mango, posypać świeżą kolendrą.
Podawać z ryżem lub innym ulubionym dodatkiem.