Polędwiczka wieprzowa w sosie własnym z cebulką
Składniki:
- Polędwiczka wieprzowa ok 300g
- Cebula 1 szt
- Sól, pieprz
- Olej do smażenia
- Mąka ok 2-3 łyżki
Przygotowanie:
Mięso umyć i osuszyć. Pokroić na plastry.
Rozbić delikatnie tłuczkiem.
Doprawić solą i pieprzem z każdej strony.
Cebulkę obrać i pokroić w pióra.
Rozbite polędwiczki smażyć na mocno rozgrzanym oleju (ok. 15-30 minut), co jakiś czas obracając. Warto zmniejszyć ogień i w razie potrzeby można dolać wody. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną cebulkę.
Następnie przygotowujemy sos.
Miękką polędwiczkę zdejmujemy z ognia. Do pozostałego tłuszczu dodajemy mąkę, chwilę podsmażamy, a następnie dolewamy wody (ilość wody wg upodobania) mocno mieszając. Całość zagotowujemy i w razie potrzeby doprawiamy.
Smacznego