Wołowina w sosie Teriyaki

Poznaj przepis naszego Szefa Kuchni na Grillowany boczek w marynacie

Składniki:

  • udziec wołowy lub ligawa wołowa ok. 1 kg
  • olej rzepakowy lub słonecznikowy 200 ml
  • sos sojowy 110 ml
  • woda 220 ml
  • 2 łyżki miodu
  • 1/3 papryczki chili
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • szczypiorek
  • sezam 1 łyżeczka
  • cebula 1 szt.
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 3 cm świeżego imbiru (pokrojony w paseczki)
  • 1 duża marchewka (pokrojona w prążki)
  • 1 czerwona papryka (pokrojona w paski)
  • Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy szczypior oraz sezam (według uznania).

Przygotowanie:

1. Wołowinę kroimy w plastry, wkładamy do miseczki i posypujemy mąką ziemniaczaną, odkładamy na około 10 minut.
2. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju, później przekładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
3. Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy marchewkę, czerwoną paprykę, imbir, czosnek i papryczkę chili cały czas mieszając, dolewamy wodę potem dodajemy sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie, doprowadzamy do wrzenia, na koniec dodajemy miód i mąkę ziemniaczaną, żeby zagęścić sos.
4. Gotowe danie posypujemy prażonym sezamem i szczypiorkiem wg uznania.
Smacznego!

« wróć do przepisów