Wołowina w sosie Teriyaki
Składniki:
- udziec wołowy lub ligawa wołowa ok. 1 kg
- olej rzepakowy lub słonecznikowy 200 ml
- sos sojowy 110 ml
- woda 220 ml
- 2 łyżki miodu
- 1/3 papryczki chili
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- szczypiorek
- sezam 1 łyżeczka
- cebula 1 szt.
- 2 ząbki czosnku
- ok. 3 cm świeżego imbiru (pokrojony w paseczki)
- 1 duża marchewka (pokrojona w prążki)
- 1 czerwona papryka (pokrojona w paski)
- Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy szczypior oraz sezam (według uznania).
Przygotowanie:
1. Wołowinę kroimy w plastry, wkładamy do miseczki i posypujemy mąką ziemniaczaną, odkładamy na około 10 minut.
2. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju, później przekładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
3. Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy marchewkę, czerwoną paprykę, imbir, czosnek i papryczkę chili cały czas mieszając, dolewamy wodę potem dodajemy sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie, doprowadzamy do wrzenia, na koniec dodajemy miód i mąkę ziemniaczaną, żeby zagęścić sos.
4. Gotowe danie posypujemy prażonym sezamem i szczypiorkiem wg uznania.
Smacznego!