Żeberka pieczone z warzywami

Składniki:

  • 2 kg żeberek schabowych
  • 3 duże cebule
  • 3 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 pietruszki
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 szt. papryki czerwonej
  • Przyprawa do żeberek

Przygotowanie:

Żeberka nacinamy i nacieramy przyprawą do żeberek.
 
Na dnie naczynia żaroodpornego wkładamy warstwę cebuli pokrojonej w krążki, na niej kładziemy żeberka, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. 1 godz. w temperaturze 180 stopni. Następnie zdejmujemy folię, dodajemy warzywa pokrojone w kostkę i wlewamy 250 ml bulionu, następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze ok. 30-40 min, aż żeberka ładnie się zrumienią.
 
Podajemy z surówką z kiszonej kapusty.

Smacznego!

« wróć do przepisów