Kurczak pieczony w ziołach

Składniki:

  • 1 szt. (ok. 1,5 kg) kurczaka,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki drobno posiekanego czosnku,
  • 3 łyżki świeżych ziół drobno posiekanych (rozmaryn, tymianek, majeranek),
  • świeżo mielony pieprz do smaku,
  • sól do smaku,
  • 1 cytryna.

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do 200°C, w miseczce wymieszaj oliwę, posiekany czosnek i zioła. Kurczaka oczyść, osusz i nacieraj mieszanką z oliwy. Wewnątrz kurczaka umieść połówki cytryny. Piecz w piekarniku przez ok. 1,5 godziny, aż skóra stanie się złocista, można podlać wodą lub bulionem.
Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. z ugotowanymi ziemniakami lub ryżem.

« wróć do przepisów